Vyjádření přípravného výboru referenda k vrácení Návrhu na jeho konání starostou

31.08.2012 20:28

Dne 30.8. byla vyvěšena na stránky OÚ   odpověď   pana starosty jménem obce k našemu podanému návrhu na konání místního referenda. Přípravný výbor považuje za nutné se k odpovědi vyjádřit a uvést informace uvedené v odpovědi na pravou míru:

1/ Referendum bylo podané dne 20.8., do té doby neexistovala žádná oficiální informace o úpravě rozvojových lokalit. Ani dne 30.8. obcí zveřejněný výsledek posouzení nových rozvojových lokalit není konečným oficiálním návrhem ÚP. Na aktuálnosti otázky referenda se nic nemění.

2/ Přípravný výbor se ostře ohrazuje proti narčení z bezdůvodného odmítnutí schůzky. Starosta žádnou oficiální žádost o schůzku neposlal, pouze telefonoval zmocněnci přípravného výboru a dožadoval se narychlo schůzky s právníkem. Bylo mu velmi slušně odpovězeno a to oficiálně emailem i s odůvodněním, že na návrhu podaném cca 40% oprávněných občanů obce nelze nyní nic měnit, navíc má jeden z členů přípravného výboru dovolenou. Dokonce byla obci nabídnuta spolupráce na přípravě referenda a schůzka po jeho vyhlášení.

3/ Neuskutečněním schůzky nedochází k žádné prodlevě, zastupitelstvo má pravomoc referendum okamžitě vyhlásit, na přípravě není nic náročného, jde v podstatě pouze o tisk hlasovacích lístků a informování občanů. Pokud tedy vznikne nějaká nehospodárnost tím, že se referendum neuskuteční v navrhovaném termínu, je toto pouze odpovědností obce.

4/ Vrácení referenda s odůvodněním spočívajícím v referendové otázce není dle našeho názoru v souladu se zákonem. Dle zákona o místním referendu nepřísluší obci se k otázce vyjadřovat a obec posuzuje pouze formální náležitosti, ve kterých Návrh na konání místního referenda i dle vyjádření starosty nemá nedostatky.

Přípravný výbor podnikne příslušné kroky k tomu, aby byla naplněna demokratická vůle občanů a referendum s takto masivní podporou proběhlo!

Zpět