Informace k migraci žab u rybníka na Březové

24.04.2013 09:18

ČSOP Březová-Oleško se mimo jiné v uplynulém týdnu zabýval i problematikou migrace žab u rybníka mezi Březovou a Černíky (tzv. Hořejšáku). Byla kontaktována i naše spřátelená organizace ČSOP z Vraného nad Vltavou CEV Zvoneček, která se tématem již nějakou dobou zabývá, chodí je pravidelně počítat a monitoruje jejich migraci za účelem páření a snůšky.

Společně s panem Ing. Kubelíkem se Zvonečku bylo provedeno místní šetření a probrány možnosti opatření, jak úhynu žab v důsledku silniční dopravy předcházet. Sběr dat je velmi důležitý pro následný výběr řešení a ochranu živočichů. V prvních dnech migrace bylo napočítáno cca 15 přejetých kusů, v dalších dnech ale již cca 90 žab. Ideálním navrhovaným řešením by bylo udělat zátarasy směřující k přepadové rouře, která prostupuje pod silnicí.

Bohužel toto řešení není jednoduché na realizaci a to i pro následující komplikace: Rybník je v soukromém vlastnictví několika osob a je dále pronajímán rybářskému spolku z Březové, který ho využívá jako chovný. Přepadová roura je zaslepená, protože v rybníce jsou chováni úhoři, kteří mohou rourou opustit vymezenou lokalitu – rybník. Silnice je středočeského kraje.

Ochránci ze Zvonečku kontaktovali majitele rybníku a pokusí se o navázání spolupráce s rybáři a vedením obce Březová- Oleško.  Spolupráce všech bude naprosto nezbytná, neboť ochránci sami problematiku z výše uvedených důvodů vyřešit nemohou. Tímto prosíme o spolupráci a opatrnost i projíždějící řidiče. Problematickou komunikaci jsme také nahlásili na centrálu ČSOP.

Z výše uvedených důvodů nelze bohužel letošní zpětnou migraci žab zabezpečit. Doufejme, že se budoucnu podaří nalézt a realizovat uspokojivé řešení a žabí populace se bude nadále poklidně rozrůstat.

Zpět